​Gjukanoviq tregon çka ndodh nëse Ballkani Perëndimor nuk hyn në BE

  • December 11, 2018 12:31
  • Lajme

Ai tha se politika e zgjerimit është një formulë e shpëtimit për Bashkimin Evropian dhe vlerësoi se nëse në familjen evropiane nuk integrohet Ballkani Perëndimor në të ardhmen e afërt, ajo hap mundësinë për ndikimin e vendeve të treta.

"Nëse BE nuk integron Ballkanin Perëndimor në një të ardhme të parashikueshme dhe nuk i rrethon kufijtë e saj në të gjithë kontinentin, është e mundur për ndikimin e vendeve të treta jo vetëm në Ballkan, por edhe në një pjesë të mirë të BE", tha Gjukanoviq.

Ai beson se politika e zgjerimit është një formulë e shpëtimit për BE, transmeton KP.

"Ne që jemi në procesin e avancuar të negociatave për anëtarësim në BE, ndonjëherë duket se kemi siguruar që modeli i zgjerimit është ‘ngujuar’ që nga fillimi i këtij shekulli dhe se në Bruksel nuk mjafton të vërehet se bota ka ndryshuar nga themelet", tha Gjukanoviq.

Ai tha se mund të gjejë shumë argumente për vlerësimin se Ballkani Perëndimor mund të ketë qenë më afër Brukselit në mes të vitit 2016 sesa në fund të këtij viti.

Gjukanoviq vuri në dukje se BE u përball më pas me probleme shumë më pak se sot, nuk kishte ende një Brexit, dhe të gjitha parashikimet ishin se nuk do të ishte.

Ai kujtoi se dy vjet e gjysmë më parë vlerësoi se situata në rajon ishte më e mirë se kurrë në histori, se Ballkani Perëndimor e harmonizoi të ardhmen në BE dhe se të gjithë, përveç Serbisë, do të dëshironin të bashkoheshin me NATO.

"Unë me optimizëm erdha në konkludim se i gjithë Ballkani Perëndimor do të jetë pjesë e Bashkimit Evropian. Sinqerisht, sot, këtu para jush, do të ishte e vështirë për mua të konfirmoja këtë, "tha Gjukanoviq.

Loading...